Historia lyhyesti
Talviuinnilla on Imatralla pitkät perinteet. Sitä on harrastettu jo 1950-luvulta lähtien. Kaupungin halki virtaava Vuoksi on vetänyt puoleensa talvisesta uinnista kiinnostuneita jo ennen oman seuran perustamista. Kun harrastajien määrä kasvoi, perustettiin oma seura Imatran Talviuimarit ry v. 1959. Alussa jäsenmäärä oli vain muutamia kymmeniä, mutta vuosien aikana joukko kasvoi. Nykyisin jäsenmäärä on jo yli 800. Jäsenet koostuvat kaikkien ikäluokkien, kaikkien yhteiskuntaluokkien ja lähes kaikkien ammattien edustajista. Seura kuuluu maan suurimpien talviuintiseurojen joukkoon.
Alkuaikoina avantoon mentiin Vuoksen rantapenkoilta, kuka mistäkin rannalta. Vasta v. 1965 saatiin silloisen Imatran kauppalan kanssa aikaan sopimus, jonka mukaan harrastajat saivat käydä "lämmittelemässä" Pässiniemeen rakennetun leirintäalueen saunassa. Löylynlyönti ja lämmitys yli 50 asteeseen oli kielletty. Vuonna 1973 silloin jo kaupungiksi muuttunut Imatra luovutti Pässiniemen saunan Talviuimareiden käyttöön ja hoitoon. 1996 rakennettiin oma talviuinnin keskus Vuoksen varteen Varpasaareen. Sen jälkeen kävijämäärät lisääntyivät lähes kaksinkertaiseksi.
Imatran Talviuimareiden toiminnassa ovat erityispiirteinä varsinaisen avantouinnin lisäksi reilu yhteishenki, samanarvoisuus ja hurtti huumori. Toimintaan kuuluu varsinaisen avantouinnin lisäksi erilaiset tapahtumat mm. kuutamouinnit, jouluaaton hartaudet, uudenvuodenyön uinnit. Sosiaalista yhteistoimintaa tuetaan yhteisissä tilaisuuksissa, joita ovat kesän toimintapäivät, pikkujoulut, pilkkikisat, teatteriretket, talvikauden päättäjäiset yms. tapahtumat. Ja tietysti osallistumiset SM- ja MM -avantouintikisoihin.
Imatran Talviuimarit on kasvanut pienestä joukosta suureksi yhdistykseksi, joka toteuttaa perusasiakirjassaan kirjattua tavoitettaan:
Yhteenkuuluvuuden lisääminen ja terveiden elintapojen edistäminen.
Eero Majuri 2007